Mot en ny stormaktstid?

Siktar den borgerliga regeringen på att förverkliga Göran Perssons gamla vision om det ”gröna folkhemmet”? Ja, det intrycket kunde man få när Maud Olofsson invigningstalade på Energitinget, som gick av stapeln på Stockholmsmässan med 2000 deltagare nu i veckan. Och det är inte nog med att Sverige skall bli ett rent och leende land där människor lever sina liv i harmoni med en fortsatt växande ekonomi. Nej, vår dynamiskt gröna samhällsmodell, som enligt närings- och energiministern redan är på väg att slå ut i full blom, skall dessutom spridas runt om i världen så att våra framsteg kan komma resten av världens folk till godo. Ministern själv har haft fullt upp på sistone med att föra strategiska diskussioner med George Bush, Hu Jintao och andra stormaktsledare, som alla signalerar ett enormt intresse för Sveriges utveckling mot ett grönt samhälle, om man skall tro Olofsson. Inget land har råd att avstå från svenska råd och lärdomar!

     ”Med energin som språngbräda” var temat för en efterföljande debatt, där representanter för svensk industri inte fann mycket att klaga på i regeringens ambitioner. Men medan industrifolket höll en påfallande ödmjuk och låg profil ifråga om Sveriges roll i världen, tog ministern fasta på ordet ”språngbräda” och tolkade det som att Sverige tack vare de globala energi- och miljöpolitiska utmaningarna nu har en unik chans att bli globalt ledande i en mycket vidare mening än i rena energifrågor. På ytan betonas, som många gånger förr, vikten av att se miljö- och klimathotet inte som ett problem, utan som en möjlighet, som skall komma svenska företag till godo och bidra till framtida ekonomisk tillväxt och sysselsättning i vårt land. Men det finns också en tämligen oblyg underton i resonemangen om dessa möjligheter: en vink om att det inte bara handlar om ekonomi och politik, utan också om moral och etik på ett sätt som snarast påminner om USA:s syn på sin globala roll: det är helt enkelt vår plikt och vårt ansvar att på ett kraftfullt sätt bidra till en bättre värld. I vårt fall skall det dock inte ske med militär medverkan. Inte heller om traditionellt bistånd till u-länder. Istället handlar det om export av miljövänlig teknik och goda politiska råd – och då även till världens rikaste länder.

     Den fredliga ansatsen till trots kan man fråga sig om det månne är gammalt vikinga- och stormaktsblod som svallar i ådrorna? Det må vara en oskyldig ironi att den statliga energijätten Vattenfall har expanderat i Europa efter nästan exakt samma geografiska mönster som Gustav II Adolf på 1600-talet. Hjältekungen firades på den tiden som något av en frälsare i Tyskland – inte helt olikt det sätt på vilket Vattenfallchefen Lars G. Josefsson numera skimrar som förbundskansler Angela Merkels speciellt utvalde rådgivare i klimatfrågor. Inget ont i det, kan tyckas. Men när Maud Olofsson målar upp en liknande bild av sig själv och sin regering som något av en räddare i nöden för en värld i djup kris, då erfar man ändå någonting dunkelt och skrämmande i den missionerande attityden. Det är som om det vore inspirerat av stormaktstidens gamla pseudovetenskapliga skola, med Olof Rudbeck som främsta företrädare, som gärna såg Sverige som gudarnas boning och ett historiskt urhem för världskulturen. Nu skall vi på liknande sätt, särskilt via en offensiv moralisk hållning i EU-samarbetet, bli ett urhem för det gröna världssamhället. Vi skall ha en ledande roll och alla skall lyssna på oss.

     Man skulle kunna invända att det är harmlöst, eftersom denna frälsningsrörelse numera är helt fredlig. Men i verkligheten gör den oss förmodligen onödigt blinda för alla de möjligheter vi har att själva lära av omvärlden. Lite mer ödmjukhet skulle inte skada.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: