Kärnavfallsskandalen i Tyskland

Häromdagen blev det ramaskri i tyska media efter avslöjanden om hur det egentligen står still med det gamla lagret för kärnavfall, Asse, i Niedersachsen. Det är en nedlagd saltgruva som i mitten av 1960-talet, när atomoptimismen stod på sin topp, gjordes om till forskningslaboratorium för djupförvar av kärnavfall. Men samtidigt började man faktiskt lagra verkligt kärnavfall i Asse, alltså inte bara i forskningssyfte. De mesta av avfallet kom från pilotanläggningen för upparbetning av använt kärnbränsle i Karlsruhe, vilket innebar att Asse genom åren tog emot bl.a. 11 kg plutonium. Nu har det framkommit att de gamla avfallstunnorna läcker stora mängder radioaktivitet och att hela anläggningen håller på att rasa samman.

Avslöjandena kommer vid en dålig tidpunkt, sett ur kärnkraftindustrins perspektiv. Den tidigare rödgröna regeringen beslutade för några år sedan om total nedläggning av all tysk kärnkraft, men industrin har fått nytt hopp om fortsatt drift för kärnkraftverkn, både genom kristdemokraternas dominans i regeringen och genom klimatdebattens följder. Frågan är om inte detta hopp nu har grusats en gång för alla. Avfallsfrågan har länge varit kärnkraftens akilleshäl, och det blir nu än svårare än tidigare för kärnkraftens förespråkare att hävda att avfallsfrågan är löst eller kan lösas lätt.

Jag har börjat inse att det var precis i rättan tid jag gjorde min teknikhistoriska intervjustudie kring den tyska kärnavfallspolitikens utveckling förra våren – sedan dess har nämligen huvudena rullat i kärnkraftsorganisationerna, och flera av nyckelpersonerna som jag intervjuade finns nu inte längre kvar på sina poster. Måhända öppnar det upp för en ”före-och-efter-studie”, med uppföljande intervjuer nu när de fått sparken, och kanske ser kärnkraftspolitiken med andra ögon?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: