Georgiska gudsmodern i Kiev

Anlände igår kväll till ett regnigt Kiev. Flanerade runt på stan idag och råkade av en tillfällighet befinna mig precis utanför ”Ukrainska museet för rysk konst” just när det började ösregna igen. Så jag gick förstås in. Det säger kanske redan en del om den svårgripbara ukrainska identiteten, om det nu överhuvudtaget finns en sådan, att det finns ett museum här med ett sådant namn, och som dessutom verkligen bjuder på världens förmodligen förnämaste utställning av rysk konst utanför Rysslands gränser, inklusive stora samlingar av Repin och Sjisjkin – den senare en av mina verkliga favoriter bland de ryska målarna, som jag föreställer mig måste ha öppnat upp mångas ögon, i både öst och väst, för den enkla men fantastiska skönheten i de ryska skogslandskapen och det ryska lantlivet. Ajvazovskij, som också finns representerad med ett par målningar här i Kiev, är något av Sjisjkins motsvarighet vad gäller marinmåleriet, men havet leder liksom genast ut i världen bortom Ryssland och blir därför liksom inte särskilt ryskt på samma sätt som Sjisjkins kontinentalt ryska värld.

Vad gäller Ilja Repin så brukar han internationellt presenteras som en ”rysk” konstnär, men han kom egentligen från vad som idag är Ukraina, och både ryssarna och ukrainarna beskriver hans ursprung i mer tvetydiga ordalag än vad man gör i väst: ryssarna kallar Repin för en ”rysk konstnär född i Ukraina”, medan ukrainarna kallar honom för en ”ukrainsk och rysk konstnär” (i den ordningen, alltså!). I Kiev graviterar Repinrummet också knappast av en slump mot en fin tavla föreställande en ”ukrainsk stuga”, även om en halsbrytande (i bokstavlig mening!) avrättning äger rum på tavlan intill, med en ortodox präst som försöker avråda bödeln…

Det finns också en mängd gamla värdefulla ikoner på ryska konstmuseet i Kiev, däribland en mörk 1500-talsikon som föll mig i ögonen, föreställande ”georgiska gudsmodern”. Att se denna ikon här i Kiev, på ett museum för rysk konst, tycks mig som en märklig påminnelse från 500 år tillbaka i tiden om den nu pågående krisen i förhållandet mellan Ryssland och flera tidigare Sovjetrepubliker. Man får bara hoppas att den georgiska gudsmoderns för mig oväntade uppdykande här i Kiev, på det ryska museet, inte är ett omen om en förestående spridning av den rysk-georgiska krisen till Ukraina, så som det på sistone ibland har spekulerats kring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: