Vindkraft på Mästermyr: Vattenfall ödelägger kulturlandskapet

Som sommarboende i Kvarnåkershamn på Gotland har vi under hösten informerats om att Vattenfall planerar att bygga en gigantisk vindkraftpark på Mästermyr, bestående av totalt 40 vindkraftverk med en höjd på upp till 150 meter. Tillsammans beräknas de kunna producera en ansenlig andel av Gotlands hushållsel – förutsatt att det blåser, vill säga.

Jag uppfylls av en känsla av sorg inför detta. Mästermyr är ett unikt kulturlandskap på södra Gotland och som namnet antyder var det förr om åren en stor myr, några tiotal kvadrakilometer stor och med någon meter vatten där man åkte med båt och fiskade både på sommaren och på vintern. Åtminstone sedan medeltiden har odlingslandskapet i trakten formats av hur gårdarna och socknarna förhållit sig till Mästermyr. Otaliga sägner och legender är knutna till Mästermyr, om vilka man kan läsa i bland annat Edvin Lindqvists utmärkta ”Sägner från Sudret”. Även på svenska fastlandet har Mästermyr gjort sig ett namn, tack vare den unika medeltida verktygslåda som hittades nästan helt intakt, med verktyg och allt, av en bonde 1936. I början av 1900-talet fick man för sig att, med holländsk inspiration, dika ut Mästermyr för att vinna ny åkermark. Det blev Mästermyrs första undergång, skildrad bland annat i Kerstin Ekmans essäbok ”Herrarna i skogen”. Än idag kan man dock fortfarande uppfyllas av någonting mystiskt och eggande när man cyklar längs småvägarna över myren, en känsla som förmodligen beror en del på att det inte finns någon historisk bebyggelse här – allt var ju vatten! Nu väntar Mästermyrs andra undergång, i form av Vattenfalls vindkraftpark, och den här gången kommer mystiken att försvinna en gång för alla.

Jag har länge varit starkt emot vindkraft, eftersom jag anser att den förstör våra landskap på ett oförsvarligt och nästan helt oreflekterat sätt. Jag gissar att vi kommer blicka tillbaka på denna vindkraftsepok med ungefär samma slags ögon som vi nu blickar tillbaka på omformningen av Klarakvarteren i Stockholm – vi kommer ångra oss, men då kommer det att vara för sent. Ironin på Mästermyr är att Vattenfall är ett företag som egentligen inte alls är särskilt intresserat av att bygga småskalig energi av denna typ, utan i själ och hjärta är förespråkare för stora vattenkraft-, kärnkraft- och kolkraftverk. Deras vindkraftsatsning är mest en motvillig eftergift gentemot den svenska energipolitik som inte lämnar något utrymme för de större kraftverkens vidare utveckling. Jag väntar till ett senare tillfälle med att säga vad jag själv tycker om de där större typerna av kraftverk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: