Mot ett härligt tumultartat 2009!

Sedan vintersolståndet har det legat en underbar, kylig klarhet i luften som får mig att känna ett slags tillförsikt när det nya året nu börjar: jag kan inte låta bli att tolka det som ett gott tecken. Med andra ord: 2009 blir ett bra år!

Det talas om kristider, men jag tänker på vad min tidigare kollega i Lund, ekonomhistorikern Lennart Schön, brukade säga när han undervisade för mastersstudenterna om de långa cyklerna i samhällsomvandlingen: att de stora kriserna alltid är början på en ny period av kreativitet och nyskapande, ett slags frihetstid där allt blir möjligt för den som spanar ut över det ruinlandskap som tidigare euforiska svallvågor av ekonomisk utveckling lämnat efter sig. Förändring blir möjlig på allvar, även av sådant slag som man tills helt nyligen inte kunde föreställa sig ens i sina vildaste fantasier. Plötsligt kan allt ifrågasättas, alternativen som länge funnits kan plockas fram och ges en ärlig chans – såväl ifråga om nya politiska idéer som nya teknologier och affärsmetoder, ja, kanske gäller det även inom kulturens värld? Schöns poäng är att allt verkligen hänger samman, att ekonomin aldrig kan omvandlas på allvar utan att hela samhället i övrigt genomgår en motsvarande omvandling, om än med tidsfördröjning.

Kristider är bra tider för de som har nya idéer, för entreprenörerna och nyskapandet i allmänhet, inom vilket område det nu må vara. De som drabbas av krisen är som vanligt de svagaste, men även de som funnit det bekvämt och skönt att leva i status quo. I denna mening är det också tydligt att krisen i slutänden kommer vara gynnsamm för de nya starka utvecklingsländerna som finner det självklart att leva i ett hav av ständig förändring, medan vi i det bekväma Europa och väst har mycket mer att förlora och förmodligen kommer ha ett mer defensivt synsätt på vad som nu sker.  Men alla har chansen nu, när det gäller att göra någonting vettigt av den nya friheten!

På det stora hela måste vi bejaka det nya året med dess ofantliga möjligheter till nytänkande och nyskapande runt om i världen! Det blir fantastiskt att få uppleva denna, som det förhoppningsvis blir, tumultartade epok! Låt alltså 2009 börja!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: