Moldavisk naturgasterrorism?

Igår läste jag i ryska tidningar om den dramatiska naturgasexplosionen i den separatisstiska moldaviska Transdnestrrepubliken, då en viktig gasledning sprängdes i luften, och jag konstaterar att även svenska media inte försummat tillfället att skriva om dramatiken i denna händelse, som tycks ha alla tänkbara ingredienser för en riktig thrillerintrig. Ett 200 meter högt moln av eld lär ha synts kring platsen för explosionen, som dessutom lämnat efter sig en tio meter djup krater. Själva gasledningen totalförstördes och gastransporten upphörde, till oro för de många länder – Rumänien, Bulgarien, Grekland och möjligtvis även andra Balkanländer liksom Turkiet – som ligger nedströms från Moldavien och är beroende av transporten av rysk gas via Ukraina och Moldavien.

Intressant nog var sårbarheten dock inte så hög som man kunnat tro, då det visat sig att det finns parallella ledningar till den som förstördes och dessutom alternativa transportvägar t.ex. genom Ungern.

Man frågar sig om det är en tillfällighet att explosionen ägde rum i den av ryska ”fredstrupper” kontrollerade Transdnestrrepubliken – bara ett par dagar innan stundande moldaviskt parlamentsval. Det hela för oundvikligen tankarna till terrorattackerna mot lokaltåg i Madrid 2004, vilket fick en avgörande inverkan på spanska parlamentsvalet den gången. Är det månne ”moldavisk-nationalistiska naturgasterrorister” som varit i farten och velat visa på att de ryska trupperna inte sköter sitt jobb, då de låter naturgasledningar sprängas i luften?

Av en ren händelse sitter jag idag på arkivet i Moskva och läser gamla historiska dokument som råkar handla om hur just den här gasledningen ursprungligen byggdes och villervallan kring den processen. Det var 1972 som Sovjet och Bulgarien kom överens om att bygga den, men det blev snabbt krisartat, då Tjeckoslovakien, som egentligen skulle ha levererat själva gasrören, av någon anledning drog sig ur och tvingade Sovjets bästa pipelinefabrik i Tjeljabinsk (i Ural) att hastigt rycka in och snabbproducera jätterören istället, så att kontrakterade gasleveranser från Sovjet till Bulgarien skulle kunna komma igång som planerat. Det hela styrdes hårdhänt på högsta politiska nivå, eftersom brutna kontrakt med utlandet var det värsta Sovjet visste.

Min hypotes skulle utifrån denna historiska dokumentation vara att rören ifråga blev alltför hastigt och slarvigt producerade och ihopsvarvade och att denna bristande 1970-talskvalitet nu tar ut sin rätt – gasledningarna i Ukraina, Moldavien och även i Ryssland är i stort behov av underhåll och renovering. Jag gissar alltså att explosionen i Moldavien var en tråkig teknisk händelse, snarare än någon terrorakt med politiska implikationer.

Inte desto mindre kan det få följder för moldaviska valet på söndag. Och för länderna som ligger ”nedströms” känns gasförsörjningen knappast tryggare efter det inträffade. När ledningen byggdes gick den bara från Sovjet via Rumänien till Bulgarien, och det kan tyckas tillräckligt med tre länder inblandade för att det ska bli problem. Nu är det uppemot ett tiotal länder som har intresse av att ledningen fungerar. Om förslaget att bygga en dylik gasledning hade kommit år 2009, hade man sannolikt inte vågat bygga den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: