Den barnlösa staden

Det finns något som man som svensk knappast kan undgå att lägga märke till i den moskovitiska stadsbilden när man flanerar längs de centrala stråken och framförallt när man åker buss och tunnelbana: man ser nästan aldrig några barn. Jag misstänker att denna aspekt nog bidrar en del till den gängse uppfattningen hos oss av det nutida Ryssland som någonting grått, stelt och sorgset. Inga grupper av dagisbarn, inga föräldrar med barnvagnar, inga hängivna, ljusa skratt som genomsyrar luften. Stämningen i tunnelbanan är alltid oerhört betryckt och snarast ödesmättad där man svischar fram genom tunnlarna i underjorden under ett våldsamt metalliskt skrän i de uppemot ett halvsekel gamla vagnarna. Barnen lyser med sin frånvaro, åldrandet gör sig ständigt påmint.

Moskva i detta perspektiv för tanken till den brittiska framtidsfilmen Children of Men som kom för ett par år sedan och där utgångspunkten är en inte alltför avlägsen framtid där mänskligheten till följd av föroreningar, gifter och olyckliga tekniska experiment har blivit helt steril och där det således helt saknas barn. Den yngsta människan i världen är född 2009; därefter har inga bebisar sett dagens ljus! Filmen förmedlar en osannolik samhällsstämning som helt präglas av den åldrande mänskligheten och frånvaron av barn. Det förefaller uppenbart att mänskligheten helt kommer dö ut inom en snar framtid.  

I Ryssland är situationen inte lika dramatisk. Men folkmängden har krympt kraftigt sedan Sovjets fall och den fortsätter minska för varje år. Och den ekonomiska krisen lär knappast leda till något trendbrott i detta avseende. Medellivslängden är katastrofalt låg, särskilt för män, på ett sätt som man egentligen bara kan jämföra med rena u-länder. Det låga barnafödandet kan inte kompensera för det, och dessutom finns det nästan ingen invandring till Ryssland. Vad gäller ryssarna själva fortsätteer de, till skillnad från kineserna, att lämna sitt land i en högre takt än de återvänder. Kina och Indien är nu räknat i folkmängd runt tio gånger större än Ryssland! Även Brasilien har gått om Ryssland i folkmängd. Ingen vet var denna trend slutar.

Men barnen finns förstås där, om än i mindre antal än hos till exempel oss i Sverige. De finns där och det är de som utgör nästa viktiga generation. När åren går kommer vi att få veta hur de påverkats av att växa upp i ett land där de utgjorde en onaturligt liten minoritet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: