Diplomatisk beredskap

Häromkvällen var vi på bjudna på middag hos en svensk diplomat här i Moskva, och jag fick tillfälle att göra mig en uppfattning av hur man i diplomatkretsar ser på Rysslands utveckling. Det är förstås en oerhört omvälvande tid, och jag kunde inte låta bli att vädra mina tidigare tankar om att den nuvarande krisen kanske i efterhand kan komma att liknas vid något i stil med ”Sovjetunionens andra kollaps”. Så ser man dock inte på det från officiellt håll, förstås. Men man tittar sig oroligt omkring i Ryssland för att om möjligt skapa beredskap för plötsliga omvälvningar.

Mardrömmen är att något åt det hållet skulle kunna inträffa under Sveriges kommande ordförandeperiod i EU andra halvåret 2009. De svenska diplomaterna har förbjudits att ta ut någon semester under denna period, eftersom regeringen anser sig behöva allt understöd de kan få med tanke på den otroliga kraftansträgning det innebär för ett litet land att gå i bräschen för hela Europa – även i relationerna med den stora grannen i öster. Inte heller är det tillåtet att byta stationering till en annan ambassad under hösten 2009.

När Sverige var ordförande i EU förra gången, våren 2001, blev det en stor framgång för dåvarande statsministern Göran Persson och hans socialdemokratiska regering. Visserligen spökade IT-krisen en aning, men på det stora hela var världen ännu full av optimism såväl ifråga om teknisk som politisk och ekonomisk utveckling, och Sverige gick även i bräschen för att skynda på EU:s utvidgning mot öster. Ifråga om relationerna med Ryssland uppfattades Putin av väst fortfarande som ett fräscht nytt kort efter att den utmattade Jeltsin äntligen försvunnit. I USA hade terrorattackerna i september 2001 ännu inte inträffat och Bush hade ännu inte hunnit skrida till verket med sin katastrofala utrikespolitik och ekonomiska politik. Det kan förefalla besynnerligt hur snabbt allting har förändrats, mätt med historiska tidsskalor. Vilket i sin tur pekar på det omöjliga i att sia någonting om hur världen kommer att se ut om ytterligare ett årtionde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: