Lettlands öde i svenska händer – eller tvärtom?

Den krisartade situationen i Baltikum har fått stor uppmärksamhet på sistone, och häromdagen visade även SVT en dokumentär om finanskrisen som den ter sig på andra sidan Östersjön. Det är särskilt Lettland som för närvarande går igenom en osannolik utveckling. Landet har fått stora lån från utlandet, men en total statsbankrutt är fortfarande ett reelt hot. Det mest intressanta är Sveriges roll i det hela. Efter den senaste stora krisen i Baltikum, som i huvudsak var ett resultat av Rysslands finanskris 1998, började svenska banker köpa in sig i Estland och så småningom även Lettland och Litauen. Liksom telekomoperatörer, kraftbolag och IT-företag hade de en vision om att skapa ett slags stora Östersjökoncerner med en dominerande närvaro i samtliga nordiska och baltiska länder, gärna även i Ryssland. Ofta lyckades man över förväntan: TeliaSonera är ett resultat av det liksom även Vattenfall (som visserligen misslyckades i Baltikum men i gengäld blev desto mer dominant i Polen, forna Östtyskland och Hamburg) och IT-konsulter som Cellnetwork och TietoEnator. Och så alltså även bankerna, något som lockade både mot bakgrund av de då jungfruliga markerna vad gällde bostadslån och liknande, men också de tekniskt redan oerhört avancerade baltiska bankerna som i mitte av 1990-talet gick i bräschen för internettjänster mm.

Men nu är det slut på det roliga. SwedBank och SEB förlorade helt kontrollen över vad de gjorde. Förlusterna blir närmast ofattbara – och de skulle bli ännu större om de baltiska länderna skulle devalvera sina valutor, eftersom än fler balter då skulle tvingas ställa in betalningarna på lånen i euro. Tesen som drivs i SVT:s dokumentär är att det är den svenska regeringen som med finansminister Anders Borg i spetsen med alla medel motarbetar en hotande devalvering, eftersom det skulle gå ut över svenskar och svenska företag. Flera analytiker menar att Lettlands snabbaste väg till en återhämtning går via en devalvering, men det accepteras alltså inte av Sverige, som har en viss makt genom att ha gått in som kreditgivare och samordnare av de internationella lånen till Lettland.

Enligt detta synsätt skulle det handla om ett slags n0llsummespel där kampen står om vem som ska ta smällarna av de svenska bankerna Östersjöäventyr: Sverige eller Lettland? Mardrömsscenariot för svensk del är att Lettlands ekonomiska kris blir ett kraftigt slag mot den svenska ekonomin. Detta är särskilt intressant eftersom det klargör hur långt den ekonomiska integrationen över Östersjön har gått sedan Sovjets upplösning 1991. Det är numera inte bara Baltikum som är beroende av Sverige, utan de baltiska ländernas öden påverkar numera också mycket tydligt de nordiska ländernas öden. Efter att ha forskat om integrationen över Östersjön under en längre tid är jag själv inte särskilt förvånad över att det har blivit så. Men mitt intryck är att vi i Sverige i allmänhet fortfarande reflexmässigt betraktar Baltikum som någonting långt utanför våra vanliga referensramar, en region bortom de vardagliga relationerna till omvärlden.

Finanskrisen blir i detta perspektiv – sin enorma förstörande kraft till trots – en utmärkt påminnelse om hur nära vi faktiskt står varandra 20 år efter Berlinmurens fall, vare sig vi vill eller inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: