Extrema Sverige, normala Finland

Den här veckan är jag på resa i Finland, och jag fick en utmärkt möjlighet att förbereda mig när jag i torsdags bevistade ett Axess-seminarium med Finlands förre utrikesminister Pär Stenbeck, som med stor sakkunskap och inte minst egna erfarenheter talade om svensk-finska relationer.

Stenbeck är numera ordförande i Kulturfonden för Sverige och Finland, och i samband med seminariet fick jag en till det yttre helt blygsam men innehållsmässigt högst märklig liten skrift i min hand, ”Om olika sätt att möta en stor elefant: en jämförande studie av finländsk och svensk kultur”. Författare är forskarna Thorleif Pettersson och Sakari Nurmela och sponsorer är förutom Kulturfonden även Riksbankens Jubileumsfond.

Tesen som odlas i denna lilla broschyr är att Sverige är ett extremt land, att Finland är ett land i mittfåran bland västländer och att skillnaderna mellan Sverige och Finland ökar stadigt. Man tar hjälp av bl.a. ”The World Values Survey” (WVS) som författarna medverkat i. Ett diagram i studien visar i vilken utsträckning svenskar och finnar hyser ”emancipativa frihetsvärderingar” och ”traditionella värderingar vs. sekulära” och ”emancipativa frihetsvärderingar” (vilket ska uttolkas som ett mått på i vilken grad man litar på nya och okända människor, också av annan nationalitet, tolerantare mot minoriteter, deltar hellre i protester, vill främja andra människors rättigheter osv). Det framgår här att inget land i världen ligger ens i närheten av att hysa så starka emancipativa frihetsvärderingar som Sverige, medan Finland ligger i en västeuropeisk huvudklunga till vilken även t.ex. Frankrike och Nederländerna hör. Sverige har också betydligt mer sekulära värderingar än Finland, även om det intressant nog finns ett antal länder som är ännu sekulärare, t.ex. Tyskland, Sydkorea, Taiwan och framförallt Japan.

Författarna pekar på att ”kulturkylftan vidgas” och skriver: ”I Finland har de ‘undersåtliga’ blivit fler och de aktivistiska färre. I Sverige är utvecklingen motsatt. Man kan kort och gott konstatera att finländare och svenskar har ‘glidit isär’ i sina synsätt på medborgardygderna… Å ena sidan det demokratiskt förträffliga och självöverskridande Sverige och å andra sidan det aningen mer demokratiskt skeptiska och pragmatiska Finland”.

Svenskar är alltså, att döma av detta, ett slags demokrati- och frihetsfundamentalister som saknar motstycke både i Norden och globalt. Min resa hit till Finland blir då en resa till ett mer normalt Västeuropa, att döma av rapporten…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: