Östersjöns uppätna skeppsvrak

Idag läser jag i Dagens Nyheter att skeppsmasken breder ut sig i Östersjön. Någon större skada på ekosystemet lär den knappast orsaka, men däremot kommer den av allt att döma förinta Östersjöns unika kulturarv i form av de tusentals förlista fartyg som vilar på havets botten dit de sjunkit ned, efter katastrofer av olika slag i det förgångna, för en – som det tills nyligen förmodades – evig vila i bottenslammet.

Östersjön är världsunik genom sin samling av månghundraåriga och rentav flertusenåriga skeppsvrak. De större haven är alldeles för salta för att vraken ska kunna överleva, skeppsmasken äter snabbt upp dem. Det finns förstås också sötvattensjöar och floder där vraken till följd av skeppsmaskens frånvaro kunnat överleva. Men det unika med Östersjön är inte bara dess låga salthalt, som hittills har hindrat skeppsmasken för att invadera havet, utan kombinationen av brackvatten och Östersjöns nyckelroll för transporter av varor, arméer och människor genom århundradena, dessa flöden som möjliggjort den unika Östersjökulturen i kustländerna.

Men nu har skeppsmasken alltså gjort sin entré. Orsaken tycks vara ett något varmare klimat. Utanför Rügen kan man redan konstatera att skeppsmasken har förstört gamla vrak. Och den sprider sig snabbt vidare norrut. Skräckscenariot är den svenska västkustens nästan totala frånvaro av äldre vrak.

Skeppsmaskens oväntade ankomst är på sitt sätt också en påminnelse om hur känslig Östersjön är för förändringar, även mycket små sådana. Debatten om Östersjöns känslighet fick ju ett uppsving i samband med kontroverserna kring gasledningen Nord Stream, där ett argument var just att det är svårt att förutse de faktiska konsekvenserna av ett dylikt, tidigare oprövat projekt. Skeppsmasken lär ju knappast äta upp gasledningen – men ingen vet vad som kan hända istället till följd av de förändringsspiraler som kan triggas igång av nästan vad som helst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: