Vargen och världshistorien

Vargavintern är verkligen här, och vargarna själva figurerar för närvarande överallt i nyhetsrapporteringen. Häromveckan var det stor vargjakt ute i markerna i Värmland och i Norrtelje Tidning kan man dag för dag följa det vargpar som slagit sig ner i trakterna kring Riala. Och så i helgen då den vansinniga kalabaliken på Skånes djurpark, där man inte kan låta bli att bli imponerad av de vargar som lyckades bryta sig ut från sin inhägnad och börjat jaga övriga djur i parken, men där samtliga vargar i flocken då genast sköts i ren panik.

Den senare händelsen leder tanken till kinesen Jiang Rongs halvdokumentära roman ”Wolf Totem”, som utspelar sig i Inre Mongoliet. Där är det just vargens fenomenala förmåga, styrka och intelligens som står i centrum. I traditionell mongolisk kultur spelade vargen en absolut nyckelroll för hela samhällets stabilitet, vilket främst hade med miljön och ekosystemen att göra. Eftersom ekosystemet på den mongoliska grässtäppen är så extremet känsligt för varje form av störning (så som är fallet på de flesta håll i världen, Europa undantaget) var mongolerna för samhällets fortbestånd tvungna att döda ett lagom antal vargar varje år – vilket man gjorde helt utan eldvapen: vargarna dödades med hjälp av speciellt tränade jakthundar och med ett slags lassostavar. Om man dödade för få blev problemen för stora för får, kor och hästar och därmed för mongolernas egen överlevnad. Men om man dödade för många vargar växte antalet gaseller, kaniner, murmeldjur osv. alltför kraftigt och då förstördes själva grässtäppen, så att får, kor och hästar inte längre kunde beta och mongolerna själva tvingades flytta. Skräckvisionen, på den tid då Jiang Rongs roman utspelar sig, dvs. under kulturrevolutionen, var den ekologiska förödelsen i Australien. Nu har detta mardrömsscenario sedan länge blivit verklighet i Inre Mongoliet, vars grässtäpp snabbt har förvandlats till ren öken. Det beror på att miljontals hankineser har flyttat dit för att ”modernisera” regionen och tagit med sig sin extremt vargfientliga kultur: vargen har nu nästan försvunnit från Inre Mongoliet. Jag kunde själv beskåda resultatet under vårt vistelse där i somras.

Men Jiang Rong har något mer att berätta om vargen och mongolerna: hans tes är att mongolerna alltid har haft en väldig respekt för vargen och att de har lärt sig nästan allt de kan från den mongoliska vargarna: genom att leva i samklang med vargen och ständigt vistas i dess närhet har de kommit vargarnas jaktteknik och intelligenta samarbetsmetoder oerhört nära inpå. De har själva inte bara imponerats av dessa utan även låtit sig inspireras i det egna samarbetet och de egna militära metoderna: Jiang Rong menar att det i själva verket är vargen som är hemligheten bakom de berömda mongoliska stäppimperierna, med Djinghis Khan som mest kända historiska ledare. Inspirationen från vargen och den hårda tävlan med vargen ifråga om list och jaktteknik har sporrat mongolerna genom århundradena till att bli det berömda ryttarfolk de är, med riken som sträckt sig över nästan hela Eurasien. Men eftersom dessa mongoliska erövringar och imperier har varit av en oerhörd betydelse för såväl Europas som Asiens hela senare utveckling, innebär ju detta att hela världshistorien av allt att döma skulle ha sett helt annorlunda ut om det inte hade varit för de mongoliska vargarna!

I Sverige har vi inte kommit vargen lika nära inpå, och det är inte så konstigt att vargarna i Skånes djurpark lyckades lura sig ut ur sin fångenskap. I den mongoliska traditionen heter det för övrigt att ”vargar kan flyga”. I Sverige finns det heller inget direkt behov av att komma vargen nära inpå. Det finns ingenting i vårt ekosystem som hotas i någon nämnvärd grad av vargens vara eller inte vara. Vi kan utrota den utan några konsekvenser för miljön, eftersom vårt ekosystem är oändligt mycket robustare än det mongoliska. Det enda argumentet för att behålla några vargar är strävan efter biologisk mångfald. Ändå tyder den ständiga diskussionen kring vargen på att det finns något i vår nordiska kultur som är relaterat till vargen, något som gör oss om inte ekologiskt, så kulturellt beroende av den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: