En tredjedels kapitalism

Europas välfärdsstater är i grunden socialistiska samhällen. Skulle man kunna hävda. Visserligen finns det en stark kapitalistisk kärna som utgör själva drivkraften i den ekonomiska utvecklingen. Men eftersom bara runt tre miljoner människor av totalt 9,34 miljoner invånare i vårt land arbetar i privata, kapitalistiska företag utgör de en klar minoritet – och deras egentliga funktion är inte att maximera företagens vinster utan snarare att skapa välstånd åt de övriga sex miljoner invånarna som inte är direkt knutna till den kapitalistiska produktionen.

Dessa sex miljoner människor som inte är en del av kapitalismen utgörs delvis (ca. 1,5 miljoner) av människor som arbetar inom offentlig sektor och i ännu högre grad av barn och skolungdomar (uppemot 2 miljoner), pensionärer och förtidspensionärer (1,5+0,5 miljoner), studenter (0,3 miljoner) m.fl. Det är imponerande att detta system fungerar i någon mån – och att ”kapitalisterna” finner sig i det. Eller är det i längden kanske ohållbart?

Det är meningslöst att tala om en närande och en tärande sektor, som man ibland brukar höra detta uttryckas. Den offentliga sektorn ansvarar för fundamentala understöd till den kapitalistiska sektorn genom utbildning, sjukvård, tråkig men nödvändig byråkrati osv. Och barn och skolungdomar befinner sig förstås i en träningsfas för att senare i livet kunna bidra till privat produktion och vinstskapande. Men också till att försörja de övriga. Vad det handlar om är ett intrikat samspel mellan olika funktioner i samhället, där den privata sektorn utgör en del som är relativt liten.

Och ändå: att två tredjedelar av befolkningen inte alls är en del av kapitalismen, utan lever i en i grunden socialistisk värld, är tänkvärt. Samhället i sin helhet kan kanske bäst beskrivas som ett komplicerat samarbete mellan kapitalistiska och socialistiska sektorer. Beroende på perspektivet förefaller det egentligen helt orimligt att beskriva Sverige – och de flesta andra europeiska samhällen – som i grunden kapitalistiska.

Annonser

One Response to En tredjedels kapitalism

  1. Kurt skriver:

    Finns det då några i grunden några kapitalistiska samhällen? USA har ju t ex mindre offentlig sektor, men har i gengäld en stor armé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: