Demokrati, pengar, IT

Hur kommer demokratin i längden att påverkas av Internet? Det tycks finnas ett oräkneligt antal svar på den frågan, särskilt om man tänker bredare kring demokrati än i termer av röstande och val. Men vad kommer, för att fokusera på detta snävare perspektiv, att hända med valresultaten?

Valet av Barack Obama till ny president i USA hösten 2008 gick till historien som det första viktiga valet där Internet och mobiltelefoner spelat en avgörande roll i jakten på röster, något som uppmärksammats av bland andra nätverkssociologen Manuel Castells. I Östeuropa tycks den nya tekniken få en annan inverkan: i alla fall på anekdotisk nivå kunde man i samband med presidentvalet i Ukraina nyligen höra att röster helt enkelt bjöds ut till högstbjudande på olika virtuella marknadsplatser. I hederliga Sverige skrattade vi gott åt hur demokratin kunde misshandlas på dylikt sätt med den moderna teknikens hjälp – tills det då häromdagen framkom att moderata riksdagsmän har köpt in nya gratismedlemmar till partiet. Steget till att även inhandla röster är inte stort.

Vad dessa händelser aktualiserar är kanske mest konkret frågan om i vilken utsträckning vi bör tillåta elektronisk röstning i demokratiska val. Möjligheten till valfusk genom röstförsäljning ökar ju dramatiskt om allt man behöver göra är att överföra ett par koder, jämfört med om man själv behöver gå till vallokalen eller poströsta. Beroende på vilken tradition av korruption som finns i ett land förefaller det som att Internet hotar att helt underminera demokratins själva kärna. Det enda som kan förhindra det är en tillräckligt stark röstmoral och känsla för vad som är rätt och fel. Men mot detta står pengarnas lockelse, och den konflikten känner vi ju sedan tidigare.

Återstår att se vilka turerna blir till höstens riksdagsval. Själv kommer jag att vara utomlands hela hösten och skulle därför gärna ha möjlighet att rösta elektroniskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: