Vulkaner i ett samhällsperspektiv

Vulkanutbrottet på Island är kanske inte så märkvärdigt i sig, men det är intressant att följa konsekvenserna av det eftersom det, i likhet med många tidigare krisartade utvecklingsförlopp, genast blottlägger och avslöjar hur samhället egentligen fungerar. Hur många av oss européer hade till exempel klart för oss att flygbranschen jobbar med så otroligt små marginaler att mängder av flygbolag plötsligt tvingas till uppsägningar och hotas av konkurs bara för att flygplanen står på marken under ett par dagar? Om det hela skulle dra ut på tiden och situationen kvarstå i flera månader vore det en sak, men att en existentiell kris hotar en hel bransch efter bara ett par dagar, det är något av det märkligaste man hört från näringslivet. Så känslig är alltså vår ekonomi för yttre störningar.

Utifrån detta kan man spekulera i vad som väntar oss i händelse av ett nytt världskrig, med de plötsliga störningar ifråga om globala transporter och kommunikationer som man då kan förvänta sig. Under första och andra världskriget hade globaliseringen och de internationella beroendena ännu inte hunnit bli särskilt omfattande, åtminstone inte i jämförelse med dagens situation. Dåtiden uppfattade visserligen beroendena som omfattande redan då och följderna blev stora även för icke krigförande länder som Sverige till följd av att den vanliga ekonomiska aktiviteteten till stor del kom av sig. Men jämfört med dagens komplexa globala sammanhang var det närmast försumbart. Idag riskerar minska lilla störning i världens kommunikations- och transportsystem att leda till mer eller mindre omedelbar katastrof, och följderna av ett världskrig går knappast ens att föreställa sig – vare sig ekonomiskt eller materiellt.

Möjligen kan man tolka detta i positiva termer som att alla länder helt enkelt är alldeles för beroende av varandra för att ha råd att engagera sig i ett världskrig. Alternativt får man föreställa sig att det ekonomiska utbytet, med globala transporter osv., i händelse av ett krig kommer att fortgå som vanligt, kriget till trots, som ett slags ny etisk kod enligt vilken det anses lika oacceptabelt att bryta ekonomiska överenskommelser och kommunikationer som att använda kemiska och biologiska stridsmedel.

För närvarande är det dock den isländska vulkanen som är mänsklighetens fiende, att döma av den panikartade nyhetsrapporteringen. Och Eyjafjallajökull tvekar inte ett ögonblick att använda kemiska stridsmedel…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: