Teknikfientlig fotboll

Ett återkommande tema under fotbolls-VM har, i år liksom under tidigare turneringar, varit den ofta krassa diskrepansen mellan domarnas ibland helt felaktiga beslut i svåra situationer och den lätthet med vilken vi tv-tittare oftast kan avgöra vad som är rätt och fel i enlighet med regelboken. Höjdpunkten hittills var troligen Englands skandalöst underkända kvitteringsmål mot Tyskland i åttondelsfinalen.

Med modern informations- och kommunikationsteknik skulle man lätt kunna förhindra katastrofala misstag av detta slag. Båda själva fotbollen liksom målet, planens linjer och spelarna skulle lätt kunna förses med sensorer och sändare och med rätt enkel mjukvara som omedelbart skulle kunna generera hundraprocentigt korrekta domslut. Mycket av domarens arbete skulle då inte bara underlättas, utan även onödiggöras.

Men det finns uppenbarligen ett extremt teknikmotstånd i fotbollens värld, och förslag i stil med ovanstående väcker givetvis ramaskri. Det är irrationellt och överdrivet konservativt. Det dröjde länge innan domarna fick på sig ett headset för att kunna tala med varandra mer effektivt, och det lär dröja ännu många årtionden innan de tekniska möjligheterna verkligen börjas utnyttjas på allvar. Domarnas sysslor på planen tycks vara alltför djupt ingrodda i fotbollens själva väsen. Det finns få sektorer i samhället som förblir så teknikfientliga som fotbollen.

Finns det då några rationella skäl mot införandet av modern teknik på fotbollsplanen? Jag kan tänka mig ett par, men knappast i längden hållbara: ett uppenbart skäl att vara skeptisk är att tekniken ju inte alltid heller är pålitlig och att fotbollsmatcher i framtiden skulle kunna förstöras av t.ex. datavirus. Ett annat och tyngre skäl kan vara att en teknisk revolution inom fotbollen skulle kunna förändra fotbollens image som en rättvis sport som i princip vem som helst kan ägna sig åt, fattig som rik. Om det plötsligt skulle krävas dyra, tekniskt avancerade anläggningar för att kunna spela en match skulle de rika länderna tjäna på det på bekostnad av de fattiga.

Annonser

One Response to Teknikfientlig fotboll

  1. Olle O skriver:

    Nej, det är underligt att det ska vara så svårt att driva igenom nåt sorts digitalt målkollar-system. I tennis har man ju sedan några år Hawkeye-systemet som kollar om en boll är inne eller ute. Att införa ett sådant i fotboll kan ju inte vara svårt. Motargumentet att det skulle stoppa flytet i matchen om man blev tvungen att stoppa spelet för att digitalkolla håller ju inte heller då sådana här situationer uppkommer så sällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: