Matterhorn som europeisk brytpunkt

I helgen var vi uppe i bergen. Matterhorn, som jag drömt om att få se ända sedan det dök upp på bild i högstadiets första tyskabok, är med sina 4478 meter över havet ingalunda den högsta alptoppen i Schweiz, men det är tveklöst den mest berömda. Det är en symbol för allt schweiziskt och är ständigt närvarande i form av oräkneliga antydningar och allusioner i detta land, från nationalromantisk diktning till klockor och Tobleroneförpackningar.

 

Paradoxen är att Matterhorn egentligen bara till hälften ligger i Schweiz. Andra hälften ligger i Italien, där det kallas Monte Cervino och inte alls ha samma symboliska betydelse. Det är alltså i ett kulturellt gränsland som det äkta schweiziska definieras.

Dessutom bildar Matterhorn gräns mellan det tyskspråkiga och franskspråkiga Schweiz. Totalt sett blir Matterhorn därmed till en brytpunkt mellan tre kulturområden.

Sådana brytpunkter finns här och var i Europa, och det händer ofta spännande saker där. Jag tänker på platser som Karelska näset med dess historiska blandning av svenskt, finskt och ryskt, på blandningen av tyskt, ryskt och östersjöiskt i Gdansk, Aachen i gränslandet mellan tyskt, belgiskt och holländskt osv. Här i Alperna är en annan enastående kulturell brytpunkt trakterna kring Trieste, där romansk, germansk och slavisk historia möts och stöts mot varandra. Claudio Magris har fått hela sin litterära inspiration från detta.

Och det är knappast någon slump att en världspoet som Rilke påbörjade sina odödliga Duinoelegier i Magris’ romansk-germansk-slaviska gränsland – för att sedan avsluta dem, tio år senare, under en mytomspunnen vistelse just här i den schweiziska kantonen Wallis, precis på gränsen mellan schweizertyskt, schweizerfranskt och italienskt. Och den gränsen har vi det ”typiskt schweiziska” berget Matterhorn att tacka för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: