Årmiljonernas teknikhistoria

Senaste numret av Nature har som huvudnyhet att människan, att döma av nya arkeologiska fynd, har tillverkat verktyg mycket längre tillbaka i tiden än vad som tidigare förmodats. Arten Homo habilis, ”den händiga människan”, har tidigare symboliserat inledningen till människans teknikhistoria. Nu visar det sig att redan dess föregångare, arten Australopithecus, som alltså inte ens kvalar in som medlem av släktet homo, har hyst skickliga ingenjörer och hantverkare. Teknikens ursprung flyttas därmed 900,000 år längre tillbaka i tiden, från 2,5 till 3,4 miljoner år före vår tideräkning.  

Kommentarerna och tolkningarna av det nya fyndet visar dock på en slagsida mot en överdrivet materiell tolkning av vad teknik är. Modern teknikhistorisk forskning lägger numera minst lika stor vikt vid teknikens ”mjuka” dimension och särskilt hur tekniken uppstår genom användarens flexibla och fantasirika tolkning av materia och natur. Att förhistoriens människor medvetet har tillverkat speciella verktyg och vapen förtjänar visserligen att uppmärksammas, men en ännu större brytpunkt i teknikhistorien äger rum långt tidigare och består i upptäckten att vissa föremål, oavsett om de är naturliga eller konstgjorda, kan användas för olika syften. En sten kan förbli en sten, eller den kan bli ett verktyg, eller ett vapen, eller en religiös symbol, eller en gåva – beroende på vad användaren, eller den fantasifulla betraktaren, ser i föremålet. Dessutom är det vanligt i teknikens dynamiska livskurva att ett föremål som skapas i ett visst syfte senare används i helt andra syften.

Men här har nog inte arkeologerna något att komma med. Dessa mjuka aspekter av teknikens utveckling genom årmiljonerna kommer vi av allt att döma aldrig åt, det är en förlorad historia, för alltid dold. För att föreställa oss den får vi lägga Nature ifrån oss och istället snarast ta en titt på hur våra barn hittar på de mest förunderliga sätt att använda olika föremål – såväl i naturen som i den enorma högen av artefakter som utvecklats av ingenjörer och hantverkare hörande till vårt nutida människosläkte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: