På väg mot meritokrati?

Så har det alltså hänt: Sverigedemokraterna har på sant demokratiskt vis tagit plats i riksdagen, och Sverige har därmed sållat sig till det växande antal europeiska länder där invandrarfientliga och starkt nationalkonservativa partier har ett avsevärt stöd hos befolkningen.

Men hur ska man den stora upprördhet som följt efter valet och den närmast militanta ”intolerans mot de intoleranta” som vi nu ser växa mot tidigare oanade höjder? Om våra instinkter vore sant demokratiska borde vi andra, som inte röstade på SD, som goda förlorare acceptera att detta parti faktiskt erhållit ett stort väljarstöd. Men det gör vi alltså inte. Vi vägrar acceptera detta.

Det finns, så vitt jag kan se, bara en rimlig förklaring till detta beteende: vi är inte sanna demokrater. Snarare anser vi att de som röstat på Sverigedemokraterna har låtit sig luras, dvs. att de inte har haft tillräcklig kunskap om vad partiets program innebär. Vi är beredda att acceptera dem som noggrant har satt sig in i partiets faktiska åsikter och förslag, analyserat dem, vägt dem mot andra idéer och sedan röstat. Men vi upprör oss över dem som har röstat utan först ha tillägnat sig och analyserat relevant information.

Annorlunda uttryckt: protesterna mot SD:s framgångar visar att Sverige har blivit ett land av meritokrater, snarare än demokrater. Det vill säga bara den som har visat att han eller hon har nödvändiga kunskaper skall tillåtas att rösta och påverka den politiska ordningen i landet. Under sådana förhållanden förefaller det troligt att SD inte alls skulle ha haft någon större framgång i riksdagsvalet. 

Återstår förstås att definiera ”nödvändiga kunskaper”. Men en god förståelse av det mångkulturellas historia i världen och av människors sammanflätning med och beroende av varandra över oysnliga gränser skulle nog bilda en bra utgångspunkt. Likaså insikter i det omöjliga för samhällen att återgå till tidigare guldåldrar, vilka hur som helst sällan har existerat mer än i de tillbakablickar som vi själva skapar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: