Museum för nationell historia

Här i Holland rasar som bäst en märklig debatt om ett nytt ”museum för nationell historia”. En vänsterpolitiker föreslog för några år sedan att ett dylikt museum borde inrättas, i syfte att förbättra relationerna mellan olika grupper i det hårt sargade och socialt fragmenterade holländska samhället. I den nya definitionen av det holländska, så är det tänkt, ska det även finnas rum för migranternas perspektiv, och museet ska förmedla en inkluderande syn på nation och identitet så att alla kan känna sig som hemma.

Det låter förfärligt korrekt, men frågan är hur man bär sig åt rent konkret. Den unge museichefen, som besökte oss för ett seminarium idag, hade en mängd idéer, men proffshistorikerna här på NIAS rynkade på näsan och fann få av förslagen övertygande. Det var för fluffigt, substanslöst. Det handlade om museet som en plats, fysisk eller virtuell, för samtal och interaktion, om vikten av att ta med det ena men också det andra, utnyttja både experters och ”vanliga” människors bidrag till förståelsen av historien, att vara öppen för olika perspektiv osv.

Alla debatter om det nationella och om det för nationen kanoniska, i Holland likaväl som på många andra håll i Europa där samma ämne debatteras för fullt, tycks i slutänden spädas ut till en hopplöst vag och diffus röra av postmodernt slag. Många politiskt korrekta debattörer hamnar till slut i ett resonemang som går ut på att nationen och den nationella historien är vad människorna anser att den är. I en interaktiv tidsålder måste varje enskild individs uppfattning tas i beaktande och tillmätas samma värde som varje annans. Det rimmar väl med begreppet ”mångfald” men inte med begreppet ”precision”.

Museidirektören tycktes trösta sig med att själva debatten om det nationella är av stort värde. Ja, kanske är detta den enda egentliga samhällspåverkan ett museum för nationell historia kan förväntas få: att medborgarna pratar mer. Det spelar ingen roll, tycks budskapet vara, vilka åsikter de har eller om de inte har ett hum om fakta: huvudsaken är att de pratar om nationen och dess historia. Pratar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: