2000-talets romerska gränser

Jag har fått tag i en utmärkt ny bok om Europas historia från romarrikets destabilisering och förfall och fram till sen medeltid: Peter Heather’s ”Empires and Barbarians: Migration, Development and the Birth of Europe”. Men när jag begrundade några av översiktliga kartorna i boken blev jag förvirrad. Det gällde romarrikets gränser då det stod på sin höjd i början av vår tideräkning.

Gränsen följde som bekant floden Rhen till dess utlopp i Nordsjön och ”limes” löpte således rakt genom nuvarande Nederländerna. Eftersom jag är tillfälligt bosatt här vet jag precis var gränsen gick: det är bara en tjugo minuters cykeltur härifrån vårt forskningsinstitut, och i det lilla kuststaden Katwijk finns ett par pedagogiska skyltar med information om detta.

Av Heathers kartor att döma löpte dock gränsen ett par mil längre söderut, i höjd med Rotterdam. Det är uppenbarligen helt fel. Men varav detta misstag? Den uppenbara förklaringen är Heather har utgått från det faktum att ”limes” följde Rhen. Men vad som tydligen inte föll honom in är att denna flod inte längre följer samma sträckning som den gjorde för 2000 år sedan. Holländarna har ju helt byggt om vattenflödena och det som på den tiden var Rhen har sedan länge förvandlats till en oansenlig kanal utan något egentligt flöde. Rhens vatten sprids numera ut lite här och var över Holland, och en hel del flyter samman med Waal och Maas och går i riktning mot Rotterdam.

Det är lätt att glömma att inte bara människan, utan även naturen har sin historia. Landskapen förändras, och därmed även kartorna. Ännu mer iögonfallande på Heathers romerska kartor är existensen av Flevoland – ett stort landområde öster om Amsterdam som dock endast existerar sedan ett par årtionden tillbaka efter att holländarna torrlagt en tidigare havsvik. Detta okända romerska förflutna vad gäller Flevoland skulle definitivt bli ett intressant inslag på hembygdsmuseet i den modernistiskt präglade huvudorten Lelystad!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: