Nordliga utvecklingsländer

Sedan en månad tillbaka är vi åter i Xinjiang, det kommunistiska Kinas omstridda gränsland i nordväst. Det är långt från Peking, Shanghai och de dynamiska regionerna på östkusten: fyra timmar med flyg från huvudstaden, och ännu längre i kulturell mening. Men denna gång noterar jag inte främst den annorlunda kulturen och spänningarna mellan olika folkslag, utan slås framförallt av hur fattigt och eländigt livet är här. Särskilt nu på vintern blir det tydligt med koldammet som genast lägger sig på nysnön, spottloskorna som fryser fast på trottoarerna, den outhärdliga smutsen som letar sig in överallt, den allmänna råheten, de hopplöst begränsade chanserna för de unga. Och så en mäktig, korrumperad diktatur som styr och ställer.

I den västerländska debatten om utvecklingen i världen brukar man slarvigt tala om gapet mellan nord och syd, men ”syd” är en nonchalant beteckning på det vi menar med fattiga utvecklingsländer. Det är lätt att glömma att det även finns nordliga utvecklingsländer som Kina. Just Xinjiang är nog, jämte Mongoliet, Nordkorea och Kinas nordost, det fattigaste och eländigaste man hittar i norr. Här finns inga sambarytmer, djungeläventyr eller tropisk romantik av det slag som många i väst naivt och förtröstansfullt tänker på som ett till synes behagligt komplement till fattigdomen i Sydamerika, Afrika, Sydostasien eller Stillahavsvärlden.

Här i Xinjiang finns visserligen Sidenvägens ruinstäder, märkliga moskéer och gammaldags bazarer, men framförallt finns här den tjugogradiga kylan, de kolindränkta snödrivorna (som när de väl börjar smälta kommer göra våren till en bokstavligen svart årstid) och de tusentals snöskottarna som rycker ut i avsaknad av plogbilar, så att fallfärdiga gamla bussar ska kunna fortsätta rulla. Med min förkärlek för Ryssland och Östeuropa känner jag mig nästan som hemma, men förfärligt är det, det kommer man inte ifrån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: