Den sargade vetenskapen

Vetenskapliga beräkningar, modeller och utlåtanden av olika slag har fått sig en del törnar på sistone. Spanjorerna är ursinniga på de tyska rapporter som felaktigt hävdade att spanska gurkor var orsak till ehec-utbrottet i norra Tyskland. Kort dessförinnan visade det sig att modellerna som använts för att beräkna det omtalade askmolnets spridning från den isländska vulkanen var mer eller mindre värdelösa; det fanns helt enkelt inget askmoln, och flygtrafik hade ställts in helt i onödan. I Japan har tilltron till vetenskapen samtidigt sjunkit till nya bottennivåer då det visat sig att radioaktiviteten som läckt från det totalförstörda kärnkraftverket i Fukushima är dubbelt så hög som tidigare beräkningar visat.

Men den riktigt stora frågan i sammanhanget är om de vetenskapliga modellerna för den globala uppvärmningen och dess effekter verkligen är trovärdiga. Modellerna har satts ifråga både för att de är för enkla och för att de är för komplexa. Om det är så att vi nu bevittnar ett skifte i riktning mot ökad skepsis och kritik mot vetenskapliga utlåtanden i vidare mening, kan vi inom kort komma att stå inför en helt annan typ av klimatdebatt. Det är lätt att glömma att den konsensus som nu i stort sett råder om att vi människor bidragit avsevärt till en global uppvärmning är ung: så sent som för fem år sedan var debatten om detta ännu livlig. Och även om denna konsensus överlever så återstår många kontroversiella frågor om den underliggande dynamiken.

Att döma av liknande debatter i det förflutna är det inte helt osannolikt att klimatdebatten inom några år åter kommer att ha tonats ned – oavsett om det nu blir till följd av att vetenskapen visar sig opålitlig eller för att klimatet som debattfråga överskuggas av andra, ännu större utmaningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: