I vägtrafikens cybervärld

En sak jag inte kan låta bli att lägga märke till här i Kina är hur den informationstekniska övervakningen av vägtrafiken tycks ha stärkts avsevärt sedan mina tidigare vistelser här. IT kan som bekant användas på kraftfulla sätt i statens relation med medborgarna i båda diktaturer och demokratier, men i båda fallen blir frestelsen stor att använda tekniken för framförallt ett syfte: övervakning och kontroll.

Det som har hänt i Kina, och som jag inte kan minnas varit fallet tidigare, är att man i större städer och även ute på motorvägarna har konstruerat avancerade kamerastationer, monterade i en båge över vägen. Ovanför varje fil, med kanske en kilometers mellanrum i städerna, hänger en kamera som automatiskt och med en kraftig blixt fotograferar varje enskilt fordon som passerar. Den upplevda effekten när man åker förbi i detta blixtljus är påtaglig, och det är kanske meningen. Men min gissning är att det verkliga kontrollarbetet börjar först därefter, då kraftfulla datorer samlar in och processar data från en hel stads kamerastationer och automatiskt – vid behov – kan lämna uppgift om exakt hur ett visst konkret fordon med sitt unika registreringsnummer har rört sig under de senaste minuterna, timmarna, dagarna.

I väst drömmer säker statliga myndigheter om ett liknande system, men det kan bli svårt att driva igenom båda av politiska skäl och för den avsevärda kostnader med vilka detta troligtvis är förbundet! Eller är det månne redan verklighet, oss alla ovetande?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: