Kinesisk aritmetik

En vanlig orsak till missförstånd i samtal mellan kineser och västerlänningar, särskilt när det handlar om pengar, är att kineser har ett helt annat sätt att räkna. Det mest exotiska för en västerlänning är helt klart att aritmetiska nyckelbegrepp som ”tusen”, ”miljon” och ”miljard” knappast används alls i Kina. De gängse begreppen är istället ”tiotusen” (万, wàn) och ”hundra miljoner” (亿, yì). Hos oss i väst är ju tusen en etta med tre nollor, en million en etta med sex nollor, en miljard en etta med nio nollor osv. I Kina är 万 en etta med fyra nollor och 亿 en etta med åtta nollor. Det hela understryker att vår västerländska sed inte är naturgiven, utan att det är något vi hittat på, dvs. en kulturell konstruktion.

Men missförstånd blir det alltså ofta. Om en västerlänning nämner t.ex. talet ”femhundrafemtiotusen” börjar kineserna genast klia sig i huvudet, eftersom de måste ”översätta” talet till något som följs av fyra nollor. Det blir då ”femtiofem 万”. Så här kan det se ut på bostadsmarknaden i Peking när priset per kvadrameter för en lägenhet anges:

Bostadsmarknad i Peking

En egenhet i Kina är också att mängder av kontanter används även vid stora köp. Det är inget ovanligt att man betalar i sedlar för något som kostar flera 万 (räknat i yuan, den kinesiska valutan som är värd ungefär lika mycket som den svenska kronan). Vanligtvis består betalningen i sådana fall av tjocka buntar av vardera hundra stycken hundrayuansedlar, dvs. 1 万 per bunt. Det skulle vara betydligt smidigare om tusenyuansedlar användes istället. Men eftersom det känns onaturligt för kineserna att tänka i termer av ”tusen” yuan existerar inga tusenyuansedlar här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: