Konfucianska trafikregler

Jag kan rapportera att jag fortfarande är vid gott liv i Peking, även om jag på min väg med cykel genom stan vanligtvis är på vippen att bli överkörd ett par gånger om dagen. Det gäller att respektera de kinesiska trafikreglerna, både skrivna och oskrivna.

Till de skrivna hör att bilar med en viss typ av registreringsnummer alltid har företräde och även har tillåtelse att parkera precis var som helst. Kinesiska registreringsnummer består av en märklig kombination av kinesiska skrivtecken, latinska bokstäver och arabiska siffror. Man får hålla utkik efter nummer som börjar med 京A, där 京 står för ”jing”, underförstått Beijing) och A är högsta kategorin. Den är reserverad för statligt ägda fordon och särskilt statsanställdas tjänstebilar. Det är dessa som alltid har företräde.

Till denna skrivna regel, som har något hierarkiskt-konfucianskt över sig, kommer oskrivna regler av likaledes hierarkiskt snitt. Den råaste regeln är att stora fordon alltid får åka före små fordon. Stadsjeepar åker alltid (eller förväntar sig i alla fall att få åka!) före mindre personbilar, vilka i sin tur åker före elmoppar och lastcyklar (båda mäkta populära fordonstyper i Kina!), vilka åker före vanliga cyklar. Sist kommer förstås de gående. Konfucius skulle säkert vara nöjd, åtminstone på ett teoretiskt plan. I praktiken är det mest kaos och en allas kamp mot alla.

Den för naiva västerlänningar som mig själv farligaste oskrivna trafikregeln är dock att mindre fordon som cyklar, lastcyklar och elmoppar får åka både på vänster och höger sida av de flesta gator. När man går över en gata måste man alltså titta noggrant även åt höger innan man gör någon som helst rörelse ut i gatan, eftersom en tyst elcykel kan komma vinande förbi i vänstertrafik. Det borde finnas skyltar vid övergångsställena som i London och Hongkong: Look right!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: