Om mig

Jag heter Per Högselius och är forskare och författare. Till vardags är jag verksam som docent vid Avdelningen för historiska studier på KTH i Stockholm. Jag har en bakgrund med studier i astronomi, teknisk fysik, historia, litteratur och språk – en blandning som också har påverkat min forskning och mitt skrivande genom åren. Energi och mineraler, skogar och hav, järnvägar och resande – alltid i relation till mänskliga öden – hör till mina favoritämnen.  Geografiskt känner jag mig som mest hemma i Östersjöområdet, i det atlantiska Europa, i Ryssland och Kaukasus, i Centralasien och Kina. Ibland har jag orienterat mig mer mot det djupt förflutna, under andra perioder mer mot nutida brännande frågor.

Mina böcker, som getts ut i Sverige, Tyskland, Storbritannien och USA, använder sig av skiftande genrer och stilar för att utforska hur den mänskliga världen hänger ihop med naturen och tekniken. Förutom läroböcker och renodlat akademiska verk har jag skrivit essäer, reseskildringar och populärhistoriska böcker. Min bok Red Gas vann 2014 års Marshall Shulman-pris (utdelat av The Association for Slavic, East European and Eurasian Studies, ASEEES). Europe’s Infrastructure Transition var en av sex böcker som kollektivt tilldelades Chris Freeman Award. Östersjövägar, som kombinerar reseberättande med essä och populärhistoria, beskrevs som ”ett tämligen enastående arbete” (Dagens Nyheter) och som ”självskriven” för alla med ett historiskt och kulturellt intresse för Östersjöregionen (Svenska Dagbladet). När folkhemselen blev internationell (som jag samförfattade med Arne Kaijser) har kallats en ”politisk thriller” av både Katrine Marçal och Ola Larsmo.

Om mina essäer: ta en titt på mitt historiska perspektiv på den europeiska flyktingskrisen, min artikel om fyrarnas historia som ett kärleksmöte mellan teknisk och litterär symbolism, min syn på naturresurser (som sand och trä) i historiskt perspektiv, eller varför inte min sympati för den italienske kärnkraftsingenjören Felice Vinci, som är övertygad om att Iliaden och Odysséen utspelar sig i Östersjön – min essä på detta tema har bland annat inspirerat den svenska författaren Malena Lagerholm till romanen Ilion.

Besök ockås gärna min engelskspråkiga, mer akademiskt inriktade blogg, http://www.perhogselius.com.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: