Andra böcker

Red Gas jacket web

Red Gas: Russia and the Origins of European Energy Dependence (Basingstoke and New York: Palgrave Macmillan, 2013). Den märkliga och spännande historien om hur Västeuropa mitt under kalla kriget valde att göra sig starkt beroende av sovjetisk naturgas – med konsekvenser som numera är föremål för hätsk debatt runt om i Europa. Tidigare hemliga arkivdokument från Ryssland, Ukraina, Tyskland och Österrike ger en förbluffande bild av Europas energiförsörjning i ett historiskt och geopolitiskt perspektiv. Läs inledningskapitlet.

  

När folkhemselen blev internationell. Elavregleringen i historiskt perspektiv (Stockholm: SNS Förlag, 2007). Här skriver jag och min kollega Arne Kaijser om hur det gick till när den svenska elmarknaden avreglerades, hur utländska elbolag kom att till stor del dominera i det svenska elsystemet och hur statliga Vattenfall sprängde det trånga Sveriges gränser och blev europeiskt.

Die deutsch-deutsche Geschichte des Kernkraftwerkes Greifswald: Atomenergie zwischen Ost und West (Berlin: Berliner Wissenschafts-Verlag, 2005). Min övning i att skriva på tyska, men också en spektakulär historia om hur det gick till när den gamla svenskstaden i Östtyskland fick och sedan blev av med sitt enorma sovjetiskdesignade kärnkraftverk.

The Dynamics of Innovation in Eastern Europe: Lessons From Estonia (Cheltenham, UK & Northampton, MA, USA: Edward Elgar, 2005). Här handlar det om hur estniska forskare, ingenjörer och entreprenörer omorienterat sig från Sovjet till Norden under samma tid som IT-revolutionen var som hetast. Estland blev omkring 2000 världskänt för sin för det tidigare östblocket starka innovationskraft, och jag visar hur detta möjliggjordes genom att utnyttja kompetenser som byggts upp under den sovjetiska ockupationsepoken i kombination med byggandet av innovationsnätverk över Östersjön. Länk till boken på Google Books.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: