Östersjövägar

I oktober 2007 utkom min bok om Östersjöområdet, Östersjövägar (på Atlantis bokförlag). Den kan beskrivas som ett mellanting mellan populärhistoria, essä och reseskildring. Här har jag samlat mycket av de intryck och tankar jag haft under resor i Östersjöländerna, men som inte har fått plats i rent vetenskapliga texter kring Östersjöländernas teknik- och vetenskapshistoria.

Några röster om Östersjövägar:

”… ett tämligen enastående arbete…” (Dagens Nyheter)

 

”… för alla med ett historiskt och kulturellt intresse för regionen är boken självskriven… Per Högselius för oss in i Östersjövärlden med hjälp av kloka infall och ett brett, kulturhistoriskt perspektiv; resultat från modern historieforskning sipprar ständigt fram och bryts mot dagsaktuella händelser. Och han ställer frågor…” (Svenska Dagbladet)

 

”Litterärt, historiskt, välskrivet.” (Aftonbladet)

 

”Han kan sin historia och verkar nästan besatt av Östersjöområdet… Framför allt är boken en lärd skildring av Östersjöområdet på ett spänstigt språk. Historia, kultur, episoder varvas på ett intresseväckande sätt… Detta är en vindlande resa i tid och rum. Kanske är det något av en klassiker man håller i sin hand.” (Gotlands Tidningar)

 

”… en medryckande maritim upptäcktsfärd genom tid och rum… en ömsint pulstagning på både samhällen i utveckling och kvarter som hamnat på efterkälken, inlindat i många lager av allmänmänskliga reflektioner, iakttagelser och insikter.” (Tidningen Åland)

 

”Högselius reser runt i länderna runt havet och berättar lättsamt men inte lättviktigt om historien… förmedlar i personlig, essäistisk form och med svepande penseldrag delar av vår gemensamma Östersjöhistoria.” (Blekinge Läns Tidning)

 

”… ett sympatiskt oförfärat arbete…” (Axess Magasin)

 

”[Högselius] är uppenbarligen väl förtrogen med språk och kulturer i hela regionen och han förefaller att ha läst all litteratur av betydelse inom ämnesområdet.” (Östgöta Correspondenten)

 

”Om man inte visste att författaren är född en bit in på 1970-talet skulle man tro att detta lärda och imponerande verk är skrivet av en person som ägnat ett helt yrkesliv åt norra Europas historia och kulturliv. Boken är fylld av pregnanta iakttagelser i nuet och av berättelser ur det förflutna, och är en sympatisk och delvis mycket personlig läsupplevelse.” (Forskning & Framsteg)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: